Jak pozbyć się zapachu czosnku?
Czosnek to aromatyczna przyprawa i naturalny antybiotyk. Nic więc dziwnego, że nawet mimo swojego przykrego zapachu cieszy się popularnością. Z chęcią dodajemy go do zup, szpinaku, sałatek, a nawet jemy samodzielnie. Nie jest to problem, gdy ochoty na czosnkową potrawę nabierzemy w piątek wieczorem, a weekend spędzamy w domu. Jednak, gdy musimy niezwłocznie wyjść czosnek może stać się uciążliwym problemem. Jego intensywny zapach utrzymuje się w buzi niezwykle długo. Czy można temu jakoś zaradzić? Znamy kilka sprawdzonych sposobów.
Goździki
Kolejna popularna, aromatyczna przyprawa. Okazuje się, że jest ona również fantastycznym pogromcą czosnkowej woni. Wystarczy rzuć kilka goździków bezpośrednio po spożyciu potrawy z dodatkiem czosnku. Wszystkie zapachy szybko odejdą, a nam pozostanie jedynie cieszyć się świeżym oddechem. Podobne działanie wykazują ziarna kawy, je jednak wystarczy ssać.
Miód + cytryna
Mieszanka dwóch łyżeczek miodu z sokiem z cytryny i z wodą złagodzi intensywny zapach czosnku. Jednocześnie jest to przepyszny napój. Jednak napój ten jedynie łagodzi zapach, a nie całkowicie go eliminuje. Sprawdzi się, więc przy niezbyt dużych ilościach spożytego czosnku.
Mleko
Mleko neutralizuje zapach czosnku, ponieważ wiąże związki siarki odpowiedzialne za intensywny zapach. Zaleca się picie mleka podczas spożywania posiłku, a nie bezpośrednio po nim. Dodatkowo lepsze działanie wykazuje mleko tłuste. Podobne działanie ma również czerwone, wytrawne wino.
Amol
Ziołowy preparat o równie intensywnym, lecz nieco mniej przykrym zapachu sprawdzi się w walce z czosnkiem. Należy stworzyć roztwór z kilku kropel amolu i wody. Roztworem płukać usta, a następnie połknąć. Amol nie tylko zneutralizuje zapach czosnku, ale również pozostawi świeżą, miętową woń.
Liście selera
Kolejny sposób „do żucia”. Zawarty w liściach chlorofil, uwalniany podczas tej czynności neutralizuje zapach allicyny, siarkoorganicznego związku występującego w czosnku. Jest więc to kolejny skuteczny sposób, który nie zniweluje całkowicie zapachu, jednak znacznie zmniejszy jego intensywność.
Musztarda
Po zjedzeniu czosnkowej potrawy weź do buzi łyżeczkę musztardy. „Opłucz” nią całą buzię, a następnie wypluj. Odczekaj chwilę. Zjedz pół łyżeczki musztardy. Musztarda również pomaga wiązać lotne związki siarki. Nie jest zależne jaki rodzaj musztardy wybierzesz. Podobne zastosowanie ma jogurt naturalny. Dla spotęgowania efektu możesz po musztardzie czy jogurcie rzuć liście lubczyka.
Imbir
Możesz rozgryźć kawałek korzenia, co będzie skuteczniejsze, ale w przypadku małych ilości czosnku wystarczy zrobić napar imbirowy i go wypić. Imbir ma intensywny zapach, który zamaskuje nieprzyjemną woń.
Zastosuj się do naszych rad
Mimo, iż zapach po zjedzeniu czosnku jest uciążliwy i utrzymuje się długo nie powinniśmy rezygnować z jedzenia go. Czosnek to naturalny antybiotyk, o właściwościach bakteriobójczych, który ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i organizm. Raz na jakiś czas powinniśmy spożywać go profilaktycznie. Jeżeli chcemy spędzić z kimś potem czas, namówmy go, by zjadł czosnek razem z nami. Nie tylko nie będzie odczuwał zapachu, ale również zrobi coś dobrego dla swojego organizmu.